Bästa restauranger i Härnösand

Dags att besöka Norrlands Aten? Härnösand är en ljuvlig liten kustpärla som öppnar portarna till det storslagna Höga Kusten. Staden är en uttalad sommarstad som flera år i rad hamnat på topplistorna över svenska städer värda att besöka under sommarhalvåret. Inte minst så beror detta på den storslagna naturen och på närheten till havet. Många pekar på att Piteå har den bästa stranden i Norrland. Dessa kan emellertid inte ha besökt Smitingen, en strand som slår de flesta på fingrarna och som erbjuder äventyr för både barn och vuxna.

Härnösand är en rakt igenom vacker stad som erbjuder det mesta man kan önska sig som turist. I synnerhet om man är intresserad av idrott och motion där det finns möjligheter att exempelvis spela golf,, cykla, surfa, springa den – numera – klassiska Trailen eller ta del av den vackra naturen genom allehanda friluftsliv. Det senare är något som Härnösands Kommun tryckt hårt på: man har tagit fram tydlig skyltning och ger därigenom också klara, handfasta förslag om vilka möjligheter som finns.

Hernö Gin – en internationell framgångssaga

Härnösand har även en internationell prägel och detta tack vare Hernö Gin som slagit igenom internationellt. Denna tillverkare av gin har flera år i rad mottagit priset som bäst i klassen. Internationella jurys har verkligen tagit detta unika företag till sina hjärtan – och det gäller även konsumenterna. Idag hittar du Hernö Gin på samtliga Systembolag i Sverige och du kan även hitta de prisade dryckerna överallt i världen. Du kan alltid ta dig en klunk av Härnösand, var du än i världen befinner dig.

Som kuriosa kan även nämnas att Hernö Gin nyligen öppnat en bar och restaurang i Stockholm. Placerad mitt i Söders Hjärta – på Götgatan – så bjuder man kunderna på modern norrländsk mat och, givetvis, gin och drinkar i alla dess former. Värt ett besök – om du inte har möjlighet att åka till destilleriet som ligger strax utanför Härnösand och där du, utöver att få en guidad rundtur, även kan njuta av god mat och en härlig atmosfär.

Dessa restauranger är bäst i Härnösand

Hernö Gin och restaurangen där är definitivt värd en omväg om du besöker Härnösand. Vilket många idag också gör och detta som en direkt följd av att både Viking Line och Silja Line lagt några av sina destinationer till staden.

En fråga som många av dessa resenärer ställer sig i samband med ankomst är var man äter bäst i Härnösand? Vi tänkte, som svar på den frågan, ge en liten lista över de bästa restaurangerna i Västernorrlands residensstad och därigenom göra ditt framtida besök till en kulinarisk fullträff.

Etta: Engströms Food & Deli

Motivering: Engströms Food & Deli slog upp portarna så sent som i år – 2021 – och vilken succé det blivit. Med en spännande, dynamisk meny och med moderna, coola lokaler har man lockat kunder redan från dag ett. Här hittar du ett skönt häng, en trevlig personal och mat som består av rena fusioner mellan Asien, Sverige, Europa och Sydamerika. Allt lagat med kärlek och med en service utöver det vanliga. Du kan även besöka Deli-disken och köpa med dig några härliga ostar hem. Klar etta!

Tvåa: APA

Älskar du hamburgare? Då är restaurang APA något för dig! Denna restaurang – belägen på torget – har en extremt härlig atmosfär där den lugubra belysningen adderar lite spänning till måltiden. Barnvänlig på dagar och kvällar, men under senare nätter så ömsar restaurangen skinn och blir mer av en sofistikerad nattklubb. Det är på APA du går om du vill svänga dina lurviga i Härnösand.

Trea: Sam´s Restaurang.

På Sam´s äter du klassiska rätter som Black & White, plankstek och oxfilémedaljonger. Du kan dock även beställa in de berömda musslorna. Serverade i en ljuvlig vitvinsbaserad sås, komplett med fänkål, så ger du din gom en resa den aldrig glömmer. Extra plus för den nybyggda uteplatsen som ger en utsikt över båttrafiken i Härnösand.